Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Burun Estetiği (Rinoplasti) hem estetik beklenti ile hem de sağlık kaygıları ile yaptırılır. Burundaki şekilsel bozukluğun ortadan kaldırılması ve kişinin ideal buruna kavuşturması ile hem daha rahat nefes alır hem de estetik açından daha güzel görünümlü bir buruna sahip olursunuz. Yüz bölgesinde burun, kişide ilk bakışta göze çarpan bölgelerden biridir.

Bu nedenle burundaki şekilde bozukluklarının düzeltilmesi hem estetik hem de psikolojik açıdan önem taşır. Burun Estetiği (Rinoplasti) genel tanımıyla, burun içindeki kemik ve kıkırdakların yapısı değiştirilerek yapılan bir plastik cerrahi operasyondur.

Gelişen tıp teknolojisi sayesinde bu tür estetik işlemleri geçmişe göre daha kolay biçimde yapılmaktadır.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Rinoplasti operasyonu öncesinde hekim ile hasta arasında detaylı olarak beklentiler ve olası sonuçlar hakkında görüşmeler yapılır. Hastanın tıbbi öyküsü ve varsa kullanıldığı ilaçları rahatsızlıkları değerlendirilir.

Hastanın burun yapısı fiziki olarak incelenir ve yapılacak olan değişiklikler planlanarak hastayla fikir alışverişi yapılır. Hekimin amacı hastanın istekleri doğrultusunda en iyi sonuca ulaşmaktır. Bunun gerekli tüm tetkikler ve fikir alışverişleri yapılır. Burun fotoğrafları çekilir.

Hekimle yapılan görüşmelerden öncelikle hastanın bu operasyon için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Yapılacak olan operasyon komplike bir işlemdir.

Bu nedenle öncesinde mutlaka gerekli kan tahlilleri, hekim kontrolü yapılır. Burun estetiği genel anestezi altında gerçekleşen bir işlemdir. Ameliyat öncesi ve sonrasında doktor tavsiyelerine uymak ve tütün ürünlerini kullanmamak gereklidir.

Burun Estetiği Kimlere Uygulanır?

Estetik uygulaması ile burun yapısında birçok değişiklik gerçekleştirilebilir. Cerrahi müdahale ile burun büyüklüğü, açısı değişebilir, burun delikleri düzenlenebilir, burun ucu yeniden şekillendirilebilir.

Bunlarla birlikte burun köprüsünde düzleşme sağlanır ve solunum yolunda sıkıntı varsa operasyonda solunum yolu en iyi hale getirilecek şekilde düzeltilir. Sonuçta rinoplasti uygulamaları kişisel tercih ve sağlık sorunları ile yapılan ve hem kadın hem de erkeklerde uygulanan bir cerrahi işlemdir.

Burun estetiği sadece beden dismorfik bozukluğu olanlar, uyku apnesi olanlar ve kanama bozukluğu gibi rahtsızlığı olan kişilere uygulanamaz. Bunun dışında gerekli tıbbi incelemeler yapılarak herkes için bu cerrahi işlem uygulanabilir.

Çocuklarda burun estetiği işlemi için kemik yapısının iyice oturması ve dolayısıyla 18 yaşına gelmeleri beklenir. Bununla birlikte 16-17 yaşlarında da rinoplasti uygulamaları yapılmaktadır.

Burun Estetiğinin Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Rinoplasti ameliyatları sonrasında burun şeklinin tam olarak oturması için 6-12 ay süre geçmesi gereklidir. Bu süreç içerisinde iyi beslenmek ve bazı noktalara dikkat etmek burnun şeklinin oturması ve hızlı iyileşme için önemlidir.

Ameliyat öncesinde tütün ürünleri ve alkol tüketimini bırakmak gereklidir. İşlem öncesinde hekiminizin kontrolü ile kan sulandırıcı ilaçları kullanmayı bırakmanız gereklidir. Ayrıca kanamayı arttırma riski olan çeşitli bitki çayları ve takviyeleri de kullanmayı bırakmalısınız.

Burun Estetiğinin Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Ameliyat sonrasında 4-6 saat boyunca ayağa kalkmak önerilmez. Baş dönmesi ve hafif ağrılar olması normaldir. Ameliyat sonrasında 6 saat sonra su içilebilir ve sıvı gıdalarla beslenilebilir. Burun ameliyatından birkaç gün sonra da sıvı ağırlıklı beslenme önerilir.
  • Kan yutulduğu için bulantı hissi olması normalidir. Kanamanın önlenmesi için yastık yüksek tutulmalı ve baş da çoğunlukla dik tutulmalıdır. Göz çevresi ve burunda olan şişlik ve morluklar gün geçtikçe hafifleyecektir. Burnun bu süreçte tıkalı olması normaldir. Ağızdan nefes alınması önerilir.
  • Özellikle ilk 15 gün boyunca burna su çekilmemelidir ve sümkürülmemelidir. Gözlük takmak burnun düşmesine sebep olabileceği için en az 6 ay boyunca gözlük takılmamalıdır. Fazla efor gerektiren spor ve fiziksel aktiviteleri ilk 6 ay boyunca yapılmamalıdır. Diş fırçalanırken nazik olmalı ve fazla mimik yapılmamalıdır.
  • Burun şeklinin düzgünce oturması için bu noktalar önemlidir. Ayrıca hastalar burun ameliyatından sonra güneş ışığına da aşırı maruz kalmamalıdır. Çünkü güneş ışığı bu dönemde hassas olan burun çevresinde lekelenmeler yapabilir. Baş dönmesi oluşması normaldir. Bu süreçte hekimin verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılarak iyileşme süreci hızlandırılır.

Burun Estetiği Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Rinoplasti ameliyatı çeşitleri hastanın yüz şekli, burun şekli ve beklentileri doğrultusundan çeşitlenmiştir. Burun ameliyatı açık ve kapalı olarak iki farklı teknikle yapılır. Rinoplasti ameliyatlarının alt dalı olan burun ucu estetiği de en çok yaptırılan ameliyatlardan biridir.

Burun ucunda düşüklük, burun ucunun fazla geniş olması, burun deliklerinin simetrik olmaması veya burun ucunun fazla sivri olması gibi sebepler ile burun ucu estetiği yaptırılır.

Genel rinoplastiye göre daha kolay bir işlemdir ve iyileşme süreci daha kısadır. Açık rinoplastide burun delikleri arasından bir kesi açılır ve bu işlemde hekimin görüş alanı fazladır. İleri derecede şekil bozukluğu varsa bu işlem tercih edilir.

Kapalı rinoplast ameliyatı ise daha küçük şekil bozuklukları için tercih edilir. Bu işlemde kesi, burun delikleri içinde kalır ve iyileşme süresi daha kısadır.

Burun Estetiğinde Burun içi tampon konulur Mu?

Ameliyat bitiminde burun için tamponlar, kanamayı önlemek ve ağrıyı hafifletmek amacı ile konulur. Yaygın olarak kullanılan tampon burun ucu estetiğinde genellikle kullanılmaz.

Kullanılan burun için tamponlar 1-2 gün sonra çıkarılır. Çıkarma işlemi esnasında bir acı hissi oluşmaz. Kullanılan silikon tamponlar su emmediği için burun yıkanabilir ve hafifçe temizlenebilir.

Hastası Ne Zaman Taburcu Olur?

Rinoplasti işlemi ortalama 3-4 saat arasında sürmektedir. Rinoplasti ameliyatından sonra hasta bir geceyi hastanede geçirerek müşahede altında tutulur. Hemen ertesi gün hekiminizin kontrolü altında taburcu olabilirsiniz. Taburcu edildikten sonra belli aralıklarla hekim kontrolüne gitmeniz ve tavsiyelere uymanız gereklidir.

Estetik Sonrası Hastasında Çok Ağrı Olur mu? Morluk ya da Şişlik Olur Mu?

Estetik işlemi sonrasında göz çevresi ve yüzde morluk, şişlik oluşması normaldir. Bunlar zamanla hafifler ve yok olur. Estetik sonrası genelde orta derecede ağrılar oluşur. Bunları hekimin verdiği ilaçları düzenli kullanarak hafifletmek mümkündür.

Operasyon esnasında kullanılan anestezi ile kişide ağrı hissi oluşmaz. Anestezi hissi geçtiğinde ağrı olmaması için de bazı ağrı kesiciler önceden verilir.  Yaygın olarak burun estetiğini olan hastalarda aşırı bir ağrı hissi görülmez. Yüksek seviyede bir ağrı hissi oluşursa hekime görünebilirsiniz.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Rinoplasti ameliyatı hem görsel hem de işlevsel amaçla yaptırılan bir ameliyat türüdür. Estetik ameliyatlar içerisinde en çok tercih edilen bu işlem doğumdan kaynaklı burundaki şekil bozukluğu sorunlarında, burun beğenilmiyorsa ve solunum sıkıntısı varsa rinoplasti yapılmalıdır.

Burun ameliyatları ile aynı zamanda sinüs rahatsızlıkları ve burun tıkanıklığına sebep olan kemik eğriliği de tedavi edilmiş olur.

Burun Estetiğinin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Rinoplasti ameliyatlarında kıkırdak ve kemiklerin gelişimini tamamlaması için çocuklardan 18 yaşına gelmeleri beklenir. Bununla birlikte burun ameliyatı için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Fiyatları 2023

Rinoplasti ameliyatları günümüzde en çok yaptırılan ameliyat çeşitlerindendir. Burun estetiği fiyatları ise tercih edilen hastaneye, hekimin tecrübesine, yapılan işleme, uygulanan teknik ve tedavi yöntemine ve kullanılan malzemelerin maliyetine göre değişkenlik göstermektedir. Burun estetiği (rinoplasti) fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.